Dorothy Day Tripper Bag - Nederlandse vertaling

Eén van mijn favoriete patroontjes op mijn to do lijstje is de Dorothy Day Tripper Bag van Swoon Sewing Patterns.
Ik kocht het patroon al een paar maanden geleden, maar het bleef eigenlijk liggen omdat het wel wat opzoekwerk vraagt om alle materialen en afmetingen om te zetten naar wat voor ons gebruikelijk is.

Na een beetje opzoekwerk kan ik nu eindelijk aan de slag en misschien zijn jullie er ook ineens mee geholpen.
Opgelet, dit is alleen de vertaling van de werkbeschrijving. Je zult het originele patroon moeten aanschaffen voor de prentjes bij de uitleg en de juiste afmetingen van de patroondelen.

DOROTHY DAY TRIPPER TAS

Benodigdheden
- 1,80m buitenstof, canvas of stevige katoen
- 90cm binnenstof, katoen
- 3,60m paspelband
- 1,80m zachte tussenvoering Vlieseline H640 (i.p.v. Pellon Craft-fuse)
- 1,80m stevige tussenvoering Vlieseline S520 of Decovil I (i.p.v. Pellon Peltex)
- 61cm rits
- eventueel 2m tassenband
- bijpassend garen

Werkbeschrijving
1) VOORBEREIDING
Knip alle patroondelen uit en plak ze aan elkaar volgens de aanwijzingen. Teken alle delen over op de verkeerde kant van de stof en knip alles uit behalve de tussenvoering. Knip uit op de stofvouw waar dit is aangeduid.
Leg alle delen van de voering met de verkeerde kant naar boven en leg de Vlieseline H640 hierop met de kleefzijde naar onder en strijk vast. Je kunt nu deze stofdelen makkelijk uitknippen zonder alles opnieuw over te tekenen op je tussenvoering. Zo bespaar je wat tijd.
Merk op dat alle delen van de voeringstof en de buitenzakken worden verstevigd met Vlieseling H640, de rest van de buitenstof wordt verstevigd met Vlieseline S520 (zeer stijf) of Decovil (minder stijf).

2) PASPELBAND
Bijpassende paspelband kun je zelf maken met katoenkoord en biaislint. Online vind je verschillende tutorials.

3) HANDVATEN
Je kunt hiervoor natuurlijk kant en klare tassenband gebruiken ofwel maak je ze gewoon zelf.
Knip 2 keer een stuk van 10cm x 1m uit de buitenstof en 2 keer 2,5cmx 1m uit de stevige tussenvoering.
Vouw je reep stof in de lengte in 2 en strijk de plooi in de stof. Vouw terug open en vouw de 2 randen van de stof naar de vouw in het midden. Ga met je strijkijzer nog eens over deze vouwen. Je krijgt een soort biaislint.
Steek je reep stevige tussenvoering links of rechts in de vouw, vouw alles dicht en strijk. Je zou nu een strook moeten hebben van 2,5cm. Doorstik de lange zijden op een paar mm van de rand. Herhaal alles voor het tweede handvat.
Vouw het voorpaneel (exterior main panel) in 2 en strijk een plooi in het midden. Speld een uiteinde van je handvat vast aan de onderkant van het voorpaneel op 7,5cm van het midden en naai vast op 7,5cm van de bovenrand. Naai het onderste deel van het handvat rondom stevig vast. Ga boven en onderaan nog eens extra over het stiksel voor de stevigheid.
Herhaal voor het andere uiteinde en het andere voorpaneel.

4) ZAKKEN
Leg het deel voor de buitenzak (exterior pocket) met de goede kant naar boven en speld de paspelband vast gelijk met de bovenrand van de stof. Stik vast ter hoogte van het stiksel op de paspelband.
Leg het andere deel van de zak hierop met de goede kant naar beneden en stik vast aan de bovenrand, maar dichter tegen het paspelkoord dan je vorige stiksel. Gebruik hiervoor je ritsvoetje.
Keer de stof met de goede kanten naar buiten, strijk en doorstik net onder de paspel.
Leg de onder- en zijkant van de afgewerkte zak gelijk met het voorpaneel, speld en stik vast.
Doe hetzelfde voor de binnenzakken (lining pocket panel) alleen zonder de paspelband.
Vouw de afgewerkte binnenzak in 2 en strijk een vouw in het midden.
Leg de binnenzak op de binnenvoering (lining main panel) en stik de zij- en onderkant vast. Stik in het midden op de vouw om 2 kleiner zakken te creëren.

5) PASPELBAND BEVESTIGEN
Begin in het midden van de onderkant van het voorpaneel en speld de paspelband romdom vast. Laat aan het begin en einde 3cm extra. Stik vast op het stiksel van de paspel. Knip de uiteinden nu af.
Herhaal voor het andere voorpaneel.

6) DE RITS
Plaats de buitenste ritsdelen (exterior top zipper piece) met de goede kant precies op elkaar Naai de bovenrand met 1,2m naadwaarde: eerst 2,5 cm met een normale rechte steek, afhechten, daarna verder met een lange rechte steek tot op 2,5cm van het einde, afhechten en dan tot slot verder met een normale rechte steek en afhechten. Strijk de naad open. Speld de rits vast op de binnenkant van deze naad met de goede kant naar beneden. Naai de rits vast langs de zijkanten. Gebruik hiervoor je ritsvoetje. Stik netjes vast, want dit stiksel blijft zichtbaar aan de buitenkant. Je zult af en toe je rits moeten verzetten.
Wanneer je rits vast zit, neem je je tornmesje en maak je de naad terug open. De 2,5cm aan de uiteinden laat je vast.

7) DE BOVENKANT VASTMAKEN AAN DE BODEM
Speld het buitenste deel van de bodem (exterior bottom) langs de korte kant vast aan de smalle kant van het ritsgedeelte met de goede kanten tegen elkaar. Naai vast met 1,2cm naadwaarde. Strijk de naad naar beneden en doorstik op 0,5cm van de naad. Doe hetzelfde voor de andere kant, zo krijg je 1 grote cirkel.

8) DE BUITENKANT AAN ELKAAR ZETTEN
Vouw deze cirkel in 2 met de goede kanten precies tegen elkaar. Markeer de vouw onder- en bovenaan met het strijkijzer. Vouw het voorpaneel in 2 en strijk op de vouw.
Speld het voorpaneel vast aan de cirkel met de goede kanten op elkaar. Begin in het midden. Stik rondom dicht tegen het paspel. Dit is niet zichtbaar, maar je kunt hiervoor naast het eerdere stiksel naaien.
Herhaal voor het andere voorpaneel.
Achteraf knip je de randen bij met een kartelschaar of knip je de hoekjes een beetje in. Dit vereenvoudigd het keren achteraf.

9) DE VOERING AFWERKEN
Voor de voering van de rits doe je hetzelfde als in stap 6. Naai de bovenrand met 1,2m naadwaarde: eerst 2,5 cm met een normale rechte steek, afhechten, daarna verder met een lange rechte steek tot op 2,5cm van het einde, afhechten en dan tot slot verder met een normale rechte steek en afhechten. Strijk de naad open en doorstik op een paar mm van de naad. Verwijder het middenste stiksel met je tornmesje.
Leg de korte kant van het bovenste deel op de korte kant van de bodem (lining bottom panel) met de goede kanten op elkaar en stik vast met 1,6cm naadwaarde. Herhaal voor de andere kant.
Bevestig de zijkanten van de voering zoals in stap 8. Gebruik hierbij 1,6cm naadwaarde. Knip de randen bij met een kartelschaar.

10) VOERING BEVESTIGEN AAN DE BUITENSTOF
Plaats de voering, met de verkeerde kant naar buiten, in de buitenkant, met de juiste kant naar buiten. Speld de binnen- en buitenkant aan elkaar vast ter hoogte van het ritsgedeelte. Doorstik zover als mogelijk langs het bestaande stiksel. Zorg ervoor dat je steeds de binnen- en buitstof mee hebt.
Werk verder af met de hand. Maak op verschillende plaatsen langs het paspel de voering vast aan de buitenkant.